Crypto Currency

Crypto Currency Netherlands

Tunesië word de eerste centrale bank met digitale valuta (CBDC)

1 min read
Lorem ipsum dolor sit amet,sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Lorem ipsum dolor sit amet, no sea takimata sanctus est Lorem ipsum dolor sit amet. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est Lorem ipsum dolor sit amet. no sea takimata sanctus est Lorem ipsum dolor sit amet. no sea takimata sanctus est Lorem ipsum dolor sit amet. sed diam voluptua.

Tunesië heeft de lancering van zijn digitale valuta, de E-dinar, aangekondigd. Hiermee Tunesië het eerste land dat een ‘centrale bank digitale valuta’ uitgeeft. In het Engels is dat een Central Bank Digital Currency ofwel CBDC.

Symbolische transactie al gedaan
Volgens de Russische staatskrant TASS werkte Tunesië samen met het Russische bedrijf Universa (UTPX) om de digitale valuta te lanceren. Op het moment van lancering werd een symbolische transactie gedaan. Marouane El Abassi, het hoofd van de centrale bank van Tunesië, verstuurde één E-dinar naar een vertegenwoordiger van het Internationaal Monetair Fonds.

De E-dinar is overigens geen cryptocurrency zoals bitcoin of de Venezolaanse Petro. In plaats van een nieuwe valuta te creëren wat Venezuela heeft gedaan, digitaliseert Tunesië alleen zijn bestaande geld. De staat blijft eigendom van het geld en de waarde is gekoppeld aan fiat valuta.

Er gebruik gemaakt van de blockchain van Universa.

De Tunesische centrale bank hoopt dat met de komst van de E-dinar, het land geen Amerikaanse dollars meer hoeft te gebruiken voor internationale transacties.

Ook hoopt het land zo minder afhankelijk te worden van het veel gebruikte betalingsprotocol SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication).

We lijken aan de vooravond te staan van een wereld vol CBDC’s. Maleisië, de Filippijnen, Argentinië, Brazilië en China werken allemaal aan hun eigen digitale valuta. Singapore, Thailand en Canada overwegen om er eentje te bouwen. En de VS en Europa? Tja..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *