Crypto Currency

Crypto Currency Netherlands

Hoeveel bitcoins zijn er?

2 min read

Het maximaal aantal is 21 miljoen bitcoins. Door bitcoins die verloren of verbrand zijn zal het aantal bitcoins in omloop nog een stuk lager liggen.

Om precies te zijn worden er in totaal 20.999.9999,9769 bitcoins gemined.

Er zijn nog een aantal redenen waarom de 21 miljoen nooit helemaal bereikt zal worden, Beide manieren zorgen ervoor dat jouw bitcoin meer waard wordt, ze worden immers schaarser.

Verbranden
Het is mogelijk om coins permanent uit de omloop te halen. Dit kan met een code in de bitcoinsoftware die OP_RETURN heet. Met deze code vernietig je de private key van een wallet. Niemand kan dan meer bij de coins komen die op dit adres stonden. Verschillende bitcoin adressen zijn al op die manier verbrand. Waarom je dat zou willen doen is een ander verhaal.
Verliezen
Daarnaast is er natuurlijk ook altijd de mogelijkheid dat je je bitcoins verliest. Heb je een wallet, maar ben je je wachtwoord vergeten en heb je de private key en recovery seed niet opgeschreven? Dan is het vrijwel onmogelijk om nog bij je bitcoins te kunnen. Het is niet mogelijk om op te zoeken bij hoeveel bitcoins dit inmiddels is gebeurd. We kunnen ons echter voorstellen dat veel mensen op deze manier hun bitcoin kwijt zijn geraakt. Maar wees gerust, met onze handige tips kun jij er zeker van zijn dat jij altijd toegang blijft houden tot je bitcoins:

Wanneer komen er geen nieuwe bitcoins meer bij?
In 2140 zal de laatste bitcoin worden gemined. Het duurt dus nog ruim 120 jaar voordat de laatste 20% van de bitcoins op de markt zijn. Dat zie je ook terug in de grafiek hierboven.

Wat zijn de mogelijkheden voor Bitcoin na 2140?

De beloning per opgelost blok word minder, totdat deze beloning verdwijnt in 2140. Na dat jaar zullen de transactiekosten, de miner’s fees, de drijfveer zijn voor miners om een transactie blok aan de blockchain toe te voegen. Het kan zijn dat de transactiekosten stijgen.